Richtlijnen voor installatie

Onder omstandigheden die gelijk zijn aan de condities wanneer het gebouw of de ruimte in gebruik is.

Locatie voorbereiden
Het materiaal moet ten minste 24 uur van tevoren worden uitgepakt en de gelegenheid krijgen zich aan te passen aan de temperatuur in de ruimte (48 uur in geval van een EcoBase™-rug).  Het product moet worden gelegd bij een minimale kamertemperatuur van 18 °C en een relatieve vochtigheid van maximaal 65%. Er moet een vloertemperatuur van ten minste 10 °C worden aangehouden.  De meeste tapijten en tapijttegels van Desso kunnen worden gelegd op vloeren met vloerverwarming, vooropgesteld dat wanneer de verwarming in gebruik is, de maximale vloertemperatuur niet hoger is dan 27 °C. De verwarming moet ten minste 48 uur vóór het leggen worden uitgeschakeld.  Hoe kamerbreed tapijt en tapijttegels er uiteindelijk uitzien, is grotendeels afhankelijk van de toestand van de ondervloer. Een goede voorbereiding van de ondervloer is daarom uitermate belangrijk.

Ondervloer voorbereiden
1. De vloer moet schoon, vlak en droog zijn, zonder verontreinigingen zoals lijm, olie, vet en poetsmiddelen. Van een nieuwe betonvloer moet de hoeveelheid vocht, gemeten met een hygrometer, minder zijn dan 75% relatieve vochtigheid.
2. Stoffige vloeren en oppervlakken die erg absorberend zijn, moeten schoongeveegd worden en het oppervlak moet worden behandeld met een goedgekeurd afdichtmiddel. Het is nodig het afdichtmiddel goed droog te laten worden voordat een 'tackifier' of lijm wordt aangebracht.
3. Een dekvloer van beton moet van goede kwaliteit zijn en eventuele beschadigde delen of gaten moeten worden hersteld met behulp van een goedgekeurd egalisatiemiddel (ten minste 3 mm dik).
4. Achtergebleven vloerbekledingen moeten worden verwijderd.
5. Vloerplanken moet vlak zijn en stevig bevestigd. Ongelijke oppervlakken moeten worden vlak gemaakt worden door triplex (6 mm) aan te brengen. Het kan nodig zijn dit triplex te behandelen met afdichtmiddel om te voorkomen dat de aan te brengen tackifier of lijm wordt geabsorbeerd.


Tapijttegels leggen
Wanneer het te beleggen vloergedeelte behandeld is met een tackifier en deze semi-permanente lijm goed droog is, kunnen de tegels gelegd worden met de standaard legtechnieken. Worden de tegels te vroeg gelegd, dat wil zeggen wanneer de tackifier nog niet goed droog is, ontstaat er een permanente verbinding. Desso raadt aan tackifier aan te brengen om overal een goede deklaag te verkrijgen.Verhoogde vloeren moeten zorgvuldig worden behandeld om te voorkomen dat de tackifier in natte vorm in de voegen tussen de naast elkaar liggende panelen loopt.De meeste tegels die door Desso worden vervaardigd en vooral de assortimenten met gesneden pool worden meestal 'monoliet' gelegd, waarbij de pijlen die de richting aangeven, allemaal in dezelfde richting wijzen. Sommige tegels hebben een opvallende poolrichting of ontwerp en daarvoor moet of kan een andere legwijze worden gebruikt, bijvoorbeeld dambord', 'ashlar' of 'halfsteensverband' raadpleeg de technische specificatie van het product).

 

Kamerbreed tapijt installeren
Een permanente lijm wordt aanbevolen om het tapijt direct op een goed voorbereide ondervloer te bevestigen. Naden dienen te worden gemaakt door de randen over elkaar te leggen en gezamenlijk door te snijden, daar we niet kunnen garanderen dat de hele lengte van een coupon of rol tapijt een rechte rand heeft.  Bij tapijten met patroon mogen de randen niet op elkaar worden gelegd maar moeten ze afzonderlijk worden gesneden.  Een goed passend tapijt wordt verkregen door dit strak te trekken alvorens te lijmen.  Het is nodig om met een wals over het hele tapijt te gaan om te zorgen dat alle luchtbellen worden verwijderd en dat goed contact wordt gemaakt met de lijm.


Ondertapijt
Voor commercieel gebruik wordt sterk aanbevolen getuft tapijt direct op de ondervloer te hechten. Soms kan het echter nodig zijn het tapijt te voorzien van een veerkrachtige onderlaag.  Bij gebruik van ondertapijt wordt deze bevestigd op een goed voorbereide ondervloer met behulp van een tackifier of lijm; het tapijt wordt daarna op het ondertapijt bevestigd met een permanente lijm.  Er wordt op gewezen dat wanneer ondertapijt en twee keer verlijmen wordt gebruikt, de dimensionale stabiliteit niet gegarandeerd kan worden onder stoelen met wieltjes.

 

Trappen
Trappen in commerciële gebouwen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen en met verschillende profielen. De eindgebruiker kan vragen om een volledig kamerbreed effect waarbij het tapijt doorlopend langs de trap naar beneden loopt. De meeste trappen in commerciële gebouwen zijn echter zo geconstrueerd dat tapijt direct moet worden vastgemaakt aan de traptreden. Wordt een ondertapijt gebruikt, dan is een andere techniek nodig.

Voor Desso is het moeilijk om de exacte methode aan te geven die geschikt is voor alle toepassingen; het is daarom aan de installateur en de eindgebruiker om te beslissen wat de beste legwijze is.

Voor uitgebreide informatie kunt u altijd contact opnemen met Desso Technical support.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email