Richtlijnen voor onderhoud

Het uitvoeren van een goed onderhoudsprogramma heeft een positief effect op het uiterlijk en de prestatie van een tapijtvloer.

Maintenance


U beschermt daarmee uw investering en geeft deze een langer leven. Het definiëren en uitvoeren van de meest effectieve reinigingsmethode is echter niet het enige aspect in een goed onderhoudsprogramma. Ook preventie moet daarvan een belangrijk onderdeel zijn. Een preventieve maatregel die u kunt nemen, is het aanbrengen van een schoonloopzone (bijvoorbeeld DESSO Protect) bij alle ingangen, met voldoende lengte en beginnend buiten het gebouw. Die maatregel is essentieel om het vuil buiten te houden. Een andere belangrijke preventieve maatregel is het selecteren van de juiste producten wat kleur, patroon en structuur betreft, voor alle delen van het gebouw.

Desso beveelt een driedelig onderhoudsprogramma aan bestaande uit regelmatig, periodiek en specialistisch onderhoud zoals hieronder beschreven. Neem voor meer informatie en meer bijzonderheden over elk van deze drie onderdelen contact op met de lokale vertegenwoordiger van Desso.

1. Regelmatig onderhoud
Regelmatig onderhoud bestaat uit een combinatie van zowel stofzuigen als vlekken verwijderen en moet net zo vaak worden uitgevoerd als voor de verschillende zones in een gebouw nodig is. Effectief stofzuigen vormt een noodzakelijk onderdeel van een goed onderhoudsprogramma en beperkt vervuiling tot een minimum. Schoonloopzones en ruimtes waar veel gelopen wordt zoals gangen en receptie, moeten dagelijks intensief worden gestofzuigd. Voor vertrekken zoals kantoorruimten en vergaderruimten is het voldoende dagelijks te stofzuigen om het zichtbare vuil te verwijderen en ten minste één keer per week grondig te stofzuigen. Voor de beste resultaten beveelt Desso een krachtige, staande stofzuiger met borstelwerking aan en efficiënte, schone filters.

Naast regelmatig stofzuigen moeten ook vlekken worden verwijderd om te zorgen dat de vloer er goed blijft uitzien. Als er iets gemorst is, kan dit het best onmiddellijk worden weggenomen om te voorkomen dat er permanente vlekken ontstaan. Neem overmatig vocht eerst op (van buitenaf naar binnen toe) en voorkom wrijven en overmatig gebruik van water. Vlekken die zijn opgedroogd of die al ouder zijn, kunnen eerst worden behandeld met een bot voorwerp (bijvoorbeeld een lepel); de droge resten kunnen dan worden verwijderd door stofzuigen. De meeste vlekken (op waterbasis) kunnen worden verwijderd met een schone, witte doek en lauwwarm water, eventueel nabehandelen met een geschikte tapijtreiniger. Vlekken op oliebasis en kauwgum moeten worden behandeld met een speciale tapijtreiniger.

2. Periodiek onderhoud
Met periodiek onderhoud blijft uw tapijt goed presteren en is het ook minder vaak nodig duur en storend specialistisch onderhoud te laten uitvoeren. Over het algemeen wordt periodiek onderhoud 1 of 2 keer per jaar uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke noodzaak in het gebouw. Uit het grote assortiment beschikbare reinigingsmethoden beveelt Desso er twee aan: droog reinigen met kristallen en poederreiniging. De methode om tapijt droog te reinigen met kristallen is een procedure met weinig vocht, waarbij kristallen op het tapijt worden gesproeid en voorzichtig in de polen geborsteld; na ongeveer een uur drogen worden kristallen en vuil verwijderd door grondig te stofzuigen. De belangrijkste voordelen van deze methode zijn onder andere dat de ruimte tijdens de behandeling toegankelijk blijft, de behandeltijd beperkt is en eventueel residu kleurloos is.

Bij poederreiniging wordt gebruikgemaakt van 'droog' poeder (het kan vochtig aanvoelen); dit wordt met de hand op het tapijt gestrooid en mechanisch erin geborsteld. Het is nodig extra aandacht te geven aan het volledig verwijderen van alle resten poeder en vuil; die resten zijn niet kleurloos en kunnen dus het tapijt sneller weer vuil maken.  Poederreiniging is niet geschikt voor naaldvilt-producten (Forto/Lita), Compacttuft-producten (Trace/ Verso/Visions of) en producten met hooggesneden pool. Voordat een van deze methoden wordt uitgevoerd, moet er altijd gestofzuigd worden en voor beide methoden geldt dat u ze eerst dient te testen op een verborgen hoekje van de vloer, om te controleren of het tapijt kleurvast is.

3. Specialistisch onderhoud
In de loop van de tijd kan zich diep in de pool van een tapijt vuil ophopen; het kan dan nodig zijn de hulp van een specialist in te roepen om het tapijt er weer als nieuw te laten uitzien. Dat moet gewoonlijk elke drie of vier jaar gebeuren. Desso beveelt de sproei-extractiemethode aan voor de diepe reiniging van uw tapijt. Deze methode moet altijd worden voorafgegaan door intensief stofzuigen en zo mogelijk ook vlekken verwijderen of vooraf sprayen om vlekresten los te maken.

Als Cradle to Cradle® -bedrijf stelt Desso zich tot doel zijn producten zodanig te ontwerpen en te produceren dat ze een positieve invloed hebben op de gezondheid en het welbevinden van mensen en ook gescheiden en gerecycled kunnen worden. C2C-principes moeten worden geïntegreerd in het onderhoudsprogramma. Hier volgen enkele suggesties om ervoor te zorgen dat het tapijt blijft voldoen aan hoge milieustandaarden:

  • Wees voorzichtig met het gebruik van energie en water bij het stofzuigen en het verwijderen van vlekken. Bij het verwijderen van vlekken raden we u aan om de veiligste reinigingsmiddelen te gebruiken; kijk daarbij naar chemische samenstelling en het effect op onderhoudspersoneel en gebruikers maar ook naar de hoeveelheid residu die achterblijft in het tapijt.
  • Het voordeel van periodieke reiniging in vergelijking met specialistische reiniging is dat reinigingsmiddelen en residu niet terechtkomen in het oppervlaktewater.
  • Andere gereedschappen, bijvoorbeeld machines voor specialistische reiniging, moeten worden beoordeeld op hun gebruik van energie en water en van reinigingsmiddelen die terechtkomen in het oppervlaktewater.
  • Bij Desso proberen we onze tapijten zo te maken dat ze kunnen worden teruggenomen en veilig gerecycled aan het eind van hun nuttige levensduur. Met een goed onderhoudsprogramma en het gebruik van de veiligste reinigingsmiddelen is het materiaal dat wordt teruggevoerd in de recyclingstromen van maximale kwaliteit; dat is zeker de moeite waard om rekening mee te houden.
  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email